11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTratat de înlocuit Constituţia europeană

Tratat de înlocuit Constituţia europeană

Liderii europeni au aprobat vineri un nou tratat care înlocuieşte Constituţia europeană, în speranţa că au reuşit, în sfârşit, să pună capăt celor peste doi ani de criză instituţională, informează AFP.
„Europa a ieşit din criza instituţională şi este gata de confruntarea cu provocările viitorului“, a afirmat premierul portughez Jose Socrates, preşedintele în exerciţiu al UE. „Am reuşit: pasul politic decisiv a fost făcut în această seară“, a declarat şi cancelarul german, Angela Merkel.
Textul de peste 250 de pagini a fost aprobat după ultimele concesii făcute Poloniei şi Italiei, care mai aveau rezerve serioase în privinţa Tratatului Constituţional.
Tratatul de reformă a UE va trebui semnat şi ratificat în cele 27 de state membre pentru a intra în vigoare, o fază delicată ce ar urma să dureze până la sfârşitul anului 2008. Liderii europeni speră că textul va putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2009 sau înainte de alegerile europene din primăvara lui 2009.
Tratatul a fost special conceput pentru a putea fi ratificat fără să fie nevoie de organizarea unui referendum. Textul reţine multe dintre elementele de noutate care figurau în Constituţia respinsă în 2005 de francezi şi olandezi, dar evită cuvântul „Constituţie“ şi suprimă tot ceea ce ar putea părea că acordă Uniunii Europene prerogativele unui superstat federal (imn şi drapel, în special).
Concesiile au fost anunţate după lungi negocieri separate între preşedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul italian Romano Prodi şi preşedintele polonez Kaczynski, cărora li s-a adăugat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker şi premierul portughez Jose Socrates.
Semnarea tratatului este prevăzută pe 13 decembrie, la Lisabona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS